ייעוץ ראשוני חינם ללא עלות וללא התחייבות
אזורי שירות: צפון
מקו זיכרון יעקב, יוקנעם, עפולה, בית שאן דרך מגדל העמק, נוף הגליל, נצרת, עתלית, חיפה והקריות, עכו, נהריה, כרמיאל, טבריה, קריית שמונה ועוד.
ירשתם נדל"ן ואתם רוצים לדעת מה שוויו ? בבעלותכם נכס בשותפות עם בני משפחה נוספים ואתם מתלבטים איך לחלק את הנכס?
לפני שאתם מקבלים החלטה בנוגע לחלוקה, הזמינו עוד היום שומה מפורטת שתפרוש בפניכם את כל המידע הרלבנטי לגבי הנכס (משפטי, תכנוני, מצב רישוי, עסקאות אחרונות בסביבה) ותקבע את שוויו האמיתי. השמאות תסייע לכם לפתור את סוגיית הטיפול ברכוש בצורה הוגנת ולשמור על יחסים תקינים במשפחה.
עבור רובנו, ביצוע עסקה בנכסי נדלן כגון דירות, בתים, מגרשים, קרקעות או נכסים מסחריים (חנויות, משרדים, מפעלי תעשייה), היא אחת העסקאות המשמעותיות והגדולות שנבצע בחיינו.
כשלמשוואה הזו נכנסים גם ענייני חלוקת רכוש משפחתי, העסקה רק נעשית מורכבת יותר ומצריכה יותר ידע מקצועי, תכנון מוקדם וליווי מקצועי של שמאי מקרקעין, שהוא הגורם המקצועי המומחה בתחום הנדלן.
אז מהי בעצם חלוקת רכוש בתוך המשפחה ומהו איזון תמורות?
חלוקת רכוש במשפחה היא כל מצב שבו יש צורך לחלק מחדש נכסי נדלן משפחתיים ולהעבירם לבעלות שונה או בהרכבים שונים בבעלות מזו שהיו בה עד כה, כאשר הן הבעלים הקודמים והן הבעלים הנוכחיים קשורים בקשרי משפחה.
איזון תמורות- פעולה בה, לאחר קבלת ערכי השווי של נכסי הנדלן, מבוצעת חלוקה כספית בין הצדדים כך שכל צד יקבל את התמורה המגיעה לו על פי הסכמים משפטיים (כגון ירושות, הסכמי גירושין וכו').
המצבים השכיחים לחלוקת רכוש הם:
חלוקת רכוש בעקבות ירושות/ עזבונות– לעיתים ישנה "חבילת נכסים" שלכל אחד מהם שווי שונה ויש לחלקם בין מספר בני משפחה על פי הוראות המורישים.
למשל, הורים הורישו לשני אחים שתי דירות: דירה קטנה שמחירה נמוך יחסית ודירה גדולה ויוקרתית. אפילו ציוו שהחלוקה בין האחים תהיה שווה. עדיין נשאלת השאלה מהי החלוקה היעילה ביותר- שכל אח יקבל מחצית מכל דירה או שאולי אחד האחים יקבל את הדירה הקטנה וחלק כלשהו מהדירה הגדולה? ומהן השלכות המיסוי על כל החלטה? וכיצד לקבוע את מחירי הנכסים באופן המוסכם על שני הצדדים? ומה אם אח אחד מעוניין לרכוש חלק כלשהו של האח השני בנכס?
כל אלו הן שאלות שאני, כשמאית מקרקעין, אתן להן מענה מיטבי, אובייקטיבי וענייני בדוח שמאות, לאחר שאנתח ואשקול את כל המידע הקשור לנכסים.
חלוקת רכוש בעקבות גירושין– מקרה שכיח נוסף בו נדרשת חלוקת רכוש במשפחה היא בעת גירושין, כאשר משק בית משותף מחליט להיפרד ולבצע גם הפרדה רכושית. לעיתים, נצברו במהלך השנים נכסי נדלן נוספים מעבר לדירת המגורים המשותפת- דירות להשקעה, נכסים שהגיעו מירושה של אחד הצדדים, נכסים של אחד הצדדים מלפני הנישואין, השקעות משותפות בקרקעות חקלאיות ועוד.
גם כאן השאלה העיקרית היא- כיצד לחלק את הנכסים באופן היעיל והטוב ביותר, תוך לקיחת היבטי מיסוי בחשבון, וששני הצדדים לא יחושו מקופחים בסוף התהליך.
המלצתי כשמאית מקרקעין היא, כי בטרם יציאה לתהליך של פירוק השותפות הכלכלית וחלוקת הנכסים בין הצדדים, לבצע שומת מקרקעין לקביעת שווי הנכסים וערכם בשוק. כמובן שבדוח השמאות ניתן לבחון שאלות נוספות כגון קביעת דמי השכירות שעל הצד שנשאר בדירת המגורים לשלם לצד השני או אפשרות העברת נכסים לילדים בגירים ועוד.
חלוקת רכוש בעקבות מתנות– מקרה שכיח נוסף של חלוקת רכוש במשפחה הוא העברת נכס נדלן בין בני משפחה במתנה או כלשון החוק, העברה ללא תמורה.
בד"כ הנכס המועבר היא דירת מגורים שמועברת ע"י הסבים או ההורים לדור הצעיר (ילדים/ נכדים). לעיתים מעבירי המתנה מתנים את העברתה בתנאים מסוימים, למשל, לא למכור את הנכס למשך מס' שנים מסוים, לוותר על חלק בירושה העתידית ועוד. לתנאים אלו יש, מעבר להשלכות המשפטיות, גם השלכות כלכליות שחשוב לכמת ולשקף לצדדים וזהו תפקידי כשמאית.
סוגיה נוספת שיש להתייחס אליה היא שאלת המיסוי- בהעברה לא זהירה של נכסים במשפחה הלקוח עלול להיקלע ל"תאונת מס", מצב שבו חוסר היכרות עם החוק עלול לייצר הפסדים של כספים רבים בעתיד. כך למשל, כאשר הנכס המועבר הינו דירת מגורים, החוק מגדיר אלו קשרי משפחה נחשבים לכאלו בהם ניתן להעביר דירות במתנה תוך דחיית תשלום מס שבח ומהו מס' השנים שמקבל המתנה נדרש להחזיק את הדירה על מנת לזכות בפטור ממס שבח בגין אחזקת דירת מגורים יחידה.
באופן כללי, למרבה הצער, ניסיון בשטח מעלה כי במשפחות רבות, כאשר ניגשים בפועל לביצוע חלוקת רכוש משפחתי, מתגלעים חיכוכים בין הצדדים והם אינם מצליחים להגיע להסכמות ביניהם. חשבונות ישנים צפים ועולים ותחושות חוסר אמון וחשדנות הדדית מעכבות תהליכים, מונעות קבלת החלטות ועלולות להביא להפסדי כספים ולדרדור ביחסים במשפחה.
ואם הגישה הרווחת היום היא שלא לגשת לביצוע עסקת נדלן ללא ליווי של שמאי מקרקעין, הרי שבמקרים כאלו של חלוקת רכוש משפחתי אשר מטבעה מעוררת אמוציות נוספות, ערכה של שומת מקרקעין לא תסולא בפז.
הערה חשובה: הנאמר כאן הינו מידע כללי בלבד ואין להסתמך עליו כייעוץ משפטי/ שמאי. לקבלת ייעוץ פרטני המותאם ללקוח הספציפי מומלץ לפנות אליי באופן פרטי.
השאירו פרטים או צרו איתנו קשר באחת מדרכי ההתקשרות הבאות.
072-3943067